Ga naar de inhoud
angelim vermelho

Gezaagd hout

Angelim Vermelho

Vers gezaagd is het kernhout van Angelim Vermelho geelbruin gekleurd, gewoonlijk met strepen en vaak met een oranjeachtige tint, nakleurend tot roodbruin. Het spint is rozeachtig en niet altijd scherp afgetekend van het kernhout. Vers en droog heeft Angelim Vermeldo een opvallende, ranzige (boterzuur)geur die pas na lange tijd verdwijnt.

Angelim Vermelho

Eigenschappen

Algemeen

Botanische naam: Dinizia excelsa
ATIBT benaming: Angelim Vermelho

Toepassingen

Het hout kan worden gebruikt in vergelijkbare toepassingen als azobé. Houdt wel rekening met de specifieke geur van angelim vermelho. Zwaar constructiewerk als water-, bruggen- en scheepsbouw, havenwerken, damwand, draglineschotten, bedrijfsvloeren en werkbanken

Duurzaamheid

Weerstand tegen schimmels: 1 (zeer duurzaam) Weerstand tegen dierlijke organismen: Termieten vermoedelijk klasse D (spint en kernhout zeer duurzaam), Marineboorders klasse D onder BE/NL omstandigheden klasse M (matig duurzaam) onder Zuid-Europese omstandigheden.

Sterkteklasse

Angelim Vermelho kwaliteitsklasse Categorie 3/Tropisch/NEN 5493 is ingedeeld in sterkteklasse D40 (NEN-EN 338).

Volumieke massa

(950)-1000-(1050) kg/m3 bij 12% vochtgehalte Vers 1450 kg/m3

Bijzonderheden

Angelim Vermelho heeft een zeer eigen uitgesproken geur. Bij de toepassing van Angelim Vermelho moet er rekening mee worden gehouden dat het in contact met water ‘afgeeft’ (dus niet voor zitbanken buiten toepassen!).
bron: Houtvademecum © 2010 Centrum Hout Almere, 10e herziene druk

Angelim Vermelho

Meer informatie?

Laat uw gegevens achter in dit formulier en we nemen contact met u op.