Ga naar de inhoud
azobe

Gezaagd hout

Azobé

Vers kernhout van Azobé is roodbruin en verkleurt naar donkerrood tot chocoladebruin, soms tot violetachtig donker roodbruin. Azobé heeft opvallende wit tot geel gekleurde inhoudsstoffen in de vaten. De structuur is in het algemeen vrij regelmatig.

Azobé

Eigenschappen

Algemeen

Botanische naam:Lophira alata
ATIBT benaming:Azobé
Overige benamingen:Ekki, Bongossi

Kwaliteitseisen

Azobé staat vermeld in de NEN 5493 ‘Kwaliteitseisen voor loofhout in grond-, weg- en waterbouwkundige werken en andere constructieve toepassingen’.

Sterkteklasse

Azobé kwaliteitsklasse Catergorie3 / Tropisch / NEN 5493 is ingedeeld in sterkteklasse D70 (NEN-EN 338)

Toepassingen

Wegens zijn grote sterkte, slijtvastheid en duurzaamheid veel gebruikt als constructiehout in de waterbouw voor sluisdeuren, remmingwerken, stuwen, steigers, bruggen, brugdekken, damwand, gordingen, vlechtwerken, geluidsschermen, draglineschotten, buikdenningen en steunconstructies voor zware machines
De laatste jaren ook veelvuldig toegepast voor constructieonderdelen in galerijen en parkeerdekken in de woningbouw vanwege de goede sterkte- en brandwerende eigenschappen.

Duurzaamheid

Weerstand tegen schimmels: klasse 1 (zeer duurzaam)
Weerstand tegen dierlijke organismen: Termieten klasse D (spint en kernhout zeer duurzaam), Marineboorders klasse D onder BE/NL omstandigheden en klasse M (matig duurzaam) onder Zuid-Europese omstandigheden.

Volumieke massa

(940)-1060-(1100) kg/m3 bij 12% vochtgehalte Vers 1100-1300 kg/m3
bron: Houtvademecum © 2010 Centrum Hout Almere, 10e herziene druk

Azobé

Meer informatie?

Laat uw gegevens achter in dit formulier en we nemen contact met u op.