Meteen naar de inhoud
demerara groenhart

Gezaagd hout

Demerara Groenhart

Het kernhout van Demerara Groenhart is licht tot donker olijfgroen, soms getekend met bruine of zwarte strepen. Deze kleurverschillen kunnen in één stam voorkomen, wat Demerara Groenhart soms een bont uiterlijk geeft. Het spint is lichtgeel of groenachtig, meestal 30-60 mm breed en heeft geen scherpe overgang naar het kernhout.

Demerara Groenhart

Eigenschappen

Algemeen

Botanische naam: Chlorocardium rodiei
ATIBT benaming: Greenheart

Kwaliteitseisen

Demerara groenhart staat vermeld in de NEN 5493 ‘Kwaliteitseisen voor loofhout in grond-, weg- en waterbouwkundige werken en andere constructieve toepassingen’.

Sterkteklasse

Demerara groenhart is volgens de NEN 5493, kwaliteitsklasse Tropisch, ingedeeld in sterkteklasse D70 (NEN-EN 338).

Toepassingen

In verband met de hoge duurzaamheid, de sterkte en de grote afmetingen waarin het hout verkrijgbaar is, wordt het hoofdzakelijk toegepast voor zwaar constructiewerk (water-, bruggen- en scheepsbouw, sluisdeuren en havenwerken). In de machine-industrie gebruikt men het wel voor stutten onder machines Ook in de chemische industrie heeft men goede ervaringen met demerara groenhart.

Duurzaamheid

Weerstand tegen schimmels: klasse 1 (zeer duurzaam)
Weerstand tegen dierlijke organismen: Termieten klasse D (spint en kernhout zeer duurzaam), Marineboorders klasse D onder BE/NL omstandigheden en klasse M (matig duurzaam) onder Zuid-Europese omstandigheden.

Volumieke massa

(950)-970-1020-(1200) kg/m3 bij 12% vochtgehalte. Vers 1300 kg/m3.
bron: Houtvademecum © 2010 Centrum Hout Almere, 10e herziene druk

Demerara Groenhart

Meer informatie?

Laat uw gegevens achter in dit formulier en we nemen contact met u op.