Ga naar de inhoud
okan

Gezaagd hout

Okan

Het Okan kernhout is geel tot goudbruin met een min of meer lichte tot donkere olijfgroene tint, die onder invloed van licht roodbruin wordt met soms een koperkleurige gloed. Op het kopse vlak zijn de brede groeiringgrenzen door de donkere kleur duidelijk te herkennen. Het spint is lichtroze en 50-75 mm breed met een duidelijk kleurverschil tussen kernhout en spint. Okan heeft nat een onaangename geur, droog is het hout zonder geur of smaak.

Okan

Eigenschappen

Algemeen

Botanische naam: Cylicodiscus gabunensis
ATIBT benaming: Okan
Overige benamingen: Denya

Sterkteklasse

Okan (groeigebied Ghana en Kameroen) kwaliteitsklasse Catergorie3/Tropisch/NEN 5493 is ingedeeld in sterkteklasse D50 (NEN-EN 338)

Toepassingen

Door zijn grote duurzaamheid kan okan worden gebruikt voor buitenwerk, vooral voor waterbouwkundige objecten als sluisdeuren, palen, havenwerken en de onderbouw van bruggen. Het kan overal worden toegepast waar hoge eisen aan sterkte en duurzaamheid worden gesteld, bijvoorbeeld voor dwarsliggers, zware constructies en industrievloeren. Door zijn mooie, warme kleur kan het zeer goed dienen voor decoratieve, gedraaide artikelen In Groot-Brtitannië wordt okan als vervanger van Demerara groenhart gebruikt.

Duurzaamheid

Weerstand tegen schimmels: klasse 1 (zeer duurzaam). Weerstand tegen dierlijke organismen: Termieten klasse D (spint en kernhout zeer duurzaam), het kernhout heeft een grote weerstand tegen aantasting door paalworm in zeewater, Marineboorders klasse D onder BE/NL omstandigheden.

Volumieke massa

(800)-850-920-960-(1100) kg/m3 bij 12% vochtgehalte Vers 1000-1200 kg/m3
bron: Houtvademecum © 2010 Centrum Hout Almere, 10e herziene druk

Okan

Meer informatie?

Laat uw gegevens achter in dit formulier en we nemen contact met u op.