Ga naar de inhoud
purperhart

Gezaagd hout

Purperhart

Het vaalbruine Puperhart kernhout verkleurt aan het licht blootgesteld snel tot mooi paarsblauw. Werkt men het hout niet af, dan verkleurt door blootstelling aan ultraviolet licht (UV) de paarse kleur tot vuilbruin. Het spint is wit tot grijsbruin en is 30-60 mm breed.

Purperhart

Eigenschappen

Algemeen

Botanische naam: Peltogyne venosa / Peltogyne confertiflora / Peltogyne paniculata / Peltogyne catingae / Peltogyne spec. div.
ATIBT benaming: Amarante

Kwaliteitseisen

Purperhart staat vermeld in de NEN 5493 ‘Kwaliteitseisen voor loofhout in grond-, weg- en waterbouwkundige werken en andere constructieve toepassingen’.

Toepassingen

Voornamelijk voor decoratiewerk, beeldhouwen, snijwerk, betimmeringen, lijsten, knoppen en grepen, maatlatten, leuningen en fineer. In Nederland wordt purperhart aangeboden in de vorm van binnendeuren, van geprofileerde dekdelen voor steigers, van vrachtwagenvloeren en parket en voor toepassingen in de tuin. In de landen van herkomst toegepast voor constructiehout, kozijnen, ramen, balken, bedrijfsvloeren, water- en bruggenbouw, remmingwerken en scheepskielen.

Duurzaamheid

Weerstand tegen schimmels: klasse 2-3 (duurzaam – matig duurzaam). Weerstand tegen dierlijke organismen: Termieten klasse D (spint en kernhout zeer duurzaam).

Volumieke massa

(700)-750-850-900-(1050) kg/m3 bij 12% vochtgehalte Vers 1100 kg/m3
bron: Houtvademecum © 2010 Centrum Hout Almere, 10e herziene druk

Purperhart

Meer informatie?

Laat uw gegevens achter in dit formulier en we nemen contact met u op.