Meteen naar de inhoud
typeabalkbrug

Projecten GWW

Balkbrug

Deze relatief eenvoudige brug bestaat uit liggers dek en leuningen. Deze onderdelen kunnen worden vervaardigd uit diverse materialen. De overspanning in azobe kan aanzienlijk worden vergroot wanneer de liggers worden samengesteld. Zie hiervoor Samengestelde liggers.

Toepassingen balkbrug

De meest elementaire vorm van een brug is de balkbrug bestaande minimaal twee liggers die rechtstreeks de dekdelen dragen. Afhankelijk van de benodigde vrije overspanning en de totale lengte van de brug kunnen verscheidene secties worden geplaatst op tussensteunpilaren, in de vorm van jukken. Eventueel kan dit geheel worden uitgevoerd in de vorm van Gerberliggers, zodat de constructiehoogte van de liggers kan worden gereduceerd. Wanneer in verband met de minimale vrije hoogte tussen de onderkant van de liggers en de waterspiegel of de bovenkant weg, de constructiehoogte van de liggers te groot is, kan gekozen worden voor een trogbrug.

Een trogbrug bestaat uit twee hoofdliggers en een tussengelegen dek op dwarsdragers en tussenliggers. Het gedeelte van de hoofdliggers boven het dek kan dienst doen als leuning. Extra aandacht verdient de bovenrand van de hoofdliggers die bij een te grote ongesteunde lengte kan uitknikken.

De stam van de boom is de beperkende factor voor de lengte van de liggers, hetgeen zou betekenen dat de maximale liggerlengte niet meer zou kunnen bedragen dan circa 8-12 m (afhankelijk van de houtsoort).

Indien grotere liggerlengten noodzakelijk zijn of wanneer de liggers dienen te worden voorzien van een toog, welke niet meer gezaagd kan worden, heeft men de volgende mogelijkheden:

  • Verlijmen van de lamellen, met ene dikte van circa 30 à 40 mm, tot liggers van elke gewenste hoogte en lengte. Over het algemeen wordt dit toegepast bij naaldhout (vuren, grenen en Larix / Douglas).
  • Samenstellen van lamellen door middel van stalen stiften en bouten. De dikte van de lamellen is afhankelijk van de eventueel gewenste toog. Deze methode wordt over het algemeen toegepast in het geval van hardhout (eiken en Azobé).

 
Afhankelijk van de lengte van de brug dient een windverband te worden aangebracht in de vorm van houten staven of stalen trekstangen. Het voordeel van houten staven is dat zowel druk als trek kan worden opgenomen en hierdoor de krachten kleiner zullen zijn in vergelijking met stalen trekstaven.

Projecten houten bruggen

Eindproducten balkbrug

brug_1
Houten bruggen

Balkbrug

Meer informatie?

Wilt u meer weten over onze mogelijkheden, dan kunt u contact opnemen met: Wijma Kampen B.V. telefoonnummer: 038-3316444 of per mail: wijma@wijma.com.

Laat uw gegevens achter in dit formulier en we nemen contact met u op.