Ga naar de inhoud
houtenbruggen

Projecten GWW

Houten bruggen

Het ontwerpen van een houten brug is soms een tot de verbeelding sprekende uitdaging en in een ander geval een zuiver functioneel proces waarbij vooral een lage kostprijs en duurzaamheid een rol spelen.

U ontwerpt, wij adviseren, produceren en monteren desgewenst houten bruggen

Voetgangers-, fiets- en verkeersbruggen, klassiek (ophaalbruggen!) of modern van alle mogelijkheden om oevers met elkaar te verbinden, zijn de houten bruggen wel de mooiste en meest natuurlijke. Hout detoneert nooit, in geen enkel landschap.

Houten bruggen voegen zich daarom op de meest natuurlijke manier naar hun omgeving.

Zéker een houten brug van Wijma....

Meer dan alleen een oeververbinding… vormgeving, korte of lange overspanning, gemaakt van elke denkbare houtsoort (mits verantwoord): gerealiseerd binnen de afgesproken tijd binnen het overeengekomen budget.

Verbindingen

We maken standaard gebruik van thermisch verzinkte verbindings- en bevestigingsmiddelen. Op verzoek wordt ander bevestigingsmateriaal, zoals RVS, toegepast.

Kort historisch overzicht van houten bruggen

De eerste bruggen die door de mensheid werden toegepast, waren vervaardigd uit hout. In eerste instantie waren het wellicht omgevallen bomen die werden gebruikt als overbrugging van watergangen of verdiepte gedeelten in het terrein. Later werden, met rondhout als basismateriaal, grotere overspanningen vervaardigd.

Een voorbeeld hiervan is de brug over de Rijn die Julius Caesar liet bouwen in het jaar 55 voor Christus. Deze houten brug had een lengte van 140 meter en was samengesteld uit palen, kespen, schoren, liggers en dekdelen van rondhout.

Projecten houten bruggen

In het begin van de negentiende eeuw werd een nieuw tijdperk ingeluid door het gebruik van ijzer en beton. Daardoor raakte de ontwikkeling van houten bruggen op de achtergrond.

Met de komst van tropisch hardhout (Azobé) in Nederland, wordt weer een begin gemaakt met de vervaardiging van houten fiets – en voetgangersbruggen, met name voor het gebruik in fietspaden en parken.

Door gebruik te maken van nieuwe technieken voor het samenstellen van houten delen, zoals het verbinden van hardhout door middel van stalen stiften en het verlijmen van naaldhout, is het mogelijk geworden grotere vrije overspanningen te realiseren en de vorm aan te passen aan elk gewenst brugtype.

Met behulp van computerprogramma’s die een 3-dimensionale rekenmethode kunnen genereren, is het zelfs mogelijk geworden houten boogbruggen te realiseren met een vrije overspanning van zestig meter.

In Nederland heeft 55 % van de houten bruggen een vrije overspanning tussen de 6 en 15 meter. In vergelijking met alle bruggen, waarvan circa 80% een vrije overspanning heeft van minder dan 15 meter, moet het mogelijk zijn het aandeel van de houten bruggen te vergroten.

Houten bruggen

Meer informatie?

Wilt u meer weten over onze mogelijkheden, dan kunt u contact opnemen met: Wijma Kampen B.V. telefoonnummer: 038-3316444 of per mail: wijma@wijma.com.

Laat uw gegevens achter in dit formulier en we nemen contact met u op.