Ga naar de inhoud
type-c-vakwerkliggerbruggen

Overige producten

Vakwerkliggerbruggen

Een vakwerkligger bestaat uit vormvaste driehoeken , waardoor een contructie ontstaat welke zeer stijf is, maar waardoor ook veel materiaal bespaart kan worden. Over het algemeen ligt het loopdek tussen de vakwerken, welke op deze manier dienst doen als leuning. De constructiehoogte van de brug (bovenkant loopdek tot onderzijde ligger) kan hierdoor worden beperkt. Overspanningen van ca 40 meter behoren hierdoor tot de mogelijkheden.

Vakwerkliggerbruggen

In principe is een vakwerkligger opgebouwd uit driehoeken, waarvan de zijden bestaan uit staven die onderling door middel van knooppunten zijn verbonden. Voor berekening is het uitgangspunt dat deze knopen fungeren als scharnier, maar in werkelijkheid kunnen de knopen verwaarloosbaar kleine momenten opnemen.

Doordat met scharnieren wordt gerekend, werken de staafkrachten volgens de staafassen, indien aan de voorwaarde wordt voldaan dat de uitwendige krachten op de knooppunten aangrijpen.

In het geval van een houten vakwerkliggerbrug zijn de boven – en onderrand, alsmede de vertikalen, van het vakwerk altijd uitgevoerd in hout. Voor de diagonalen kan nog een keuze gemaakt worden voor stalen trekstangen of voor houten trek – en drukstaven.

Een houten staaf is vanwege de grotere afmetingen minder slank dan een stalen staaf; daardoor is een houten staaf uitstekend geschikt voor het opnemen van drukkrachten. In vergelijking met staal vormen de verbindingen over het algemeen een groter probleem, omdat de staafkrachten in de knopen moeten worden overgenomen met behulp van verbindingsmiddelen, met elk hun eigen tussen-, eind- en randafstanden.

De afstand tussen de boven- en onderregel bedraagt over het algemeen 1/10 à 1/15 van de overspanning waardoor bij grotere overspanningen de op druk belaste bovenregel zijdelings afgesteund dient te worden in verband met instabiliteit.

Indien de dakconstructie wordt aangebracht waarin ook vakwerkliggers worden toegepast, kunnen de bovenregels naar dit dak worden afgesteund.
Dit soort bruggen wordt veelvuldig toegepast in de Verenigde Staten en Canada, de zogenaamde covered bridges, alsmede in Zwitserland: de Beroemde brug in Luzern.

Projecten bruggen

Eindproducten

brug_1
Houten bruggen

Vakwerkliggerbruggen

Meer informatie?

Wilt u meer weten over onze mogelijkheden, dan kunt u contact opnemen met: Wijma Kampen B.V. telefoonnummer: 038-3316444 of per mail: wijma@wijma.com.

Laat uw gegevens achter in dit formulier en we nemen contact met u op.